Puszysty sernik z brzoskwiniami i kruszonką

Dziś postanowiliśmy przygotować delikatny sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie i kruszonką. Sernik smakuje wyśmienicie, brzoskwinie orzeźwiają jego smak, a pianka nadaje lekkości. Smacznego!

Czas przygotowania: 2 godziny + 2 godziny na ochłodzenie
Ilość porcji: 1 duża forma o wymiarach 45×20 (lub 2 mniejsze jak u nas)

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki tortowej (typ 450)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 szczypty soli

Masa sernikowa:

  • 1 kg sera twarogowego do serników
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (roztopiona)

Dodatki:

  • 400 gramów brzoskwiń (1 duża puszka bez zalewy)
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Wykonanie:

  • Użyta szklanka ma 200 mililitrów pojemności
  • Składniki na ciasto kruche zagniatamy ręcznie lub robotem razem aż będzie plastyczne
  • Ciasto dzielmy na porcje: 2/3 wstawiamy do lodówki, 1/3 do zamrażarki
  • Następnie wszystkie składniki na masę sernikową łączymy razem mikserem aż będzie jednorodna
  • Pozostałe białka oraz 1 szklankę cukru ubijamy na sztywną pianę
  • Blachę do pieczenia smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą
  • Po około 2 godzinach wyjmujemy porcję kruchego ciasta z lodówki, rozprowadzamy po dnie blachy do pieczenia i nakłuwamy widelcem
  • Na ciasto wylewamy maskę sernikową, wykładamy pokrojone kawałki brzoskwiń i wylewamy ubite białka
  • Na sam koniec wyciągamy porcję kruchego ciasta z zamrażarki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach na ubite białka
  • Tak przygotowany sernik pieczemy przez około 60-70 minut w temperaturze około 170-180 stopni
  • Sernika nie sprawdzamy patyczkiem gdyż w trakcie pieczenia zawsze będzie mokry
  • W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę o 10 stopni lub więcej jeśli widzimy że sernik jeszcze się nie dopiekł a wierzch zaczyna się za bardzo przypiekać
  • Pod koniec pieczenia wierzch ciasta powinien byś elastyczny i lekko się uginać pod naciskiem
  • Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozwalamy sernikowi ostygnąć w piekarniku przez około 15 minut

Smacznego!
#Żona