Puszysty sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Dziś postanowiliśmy przygotować delikatny sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie i kruszonką. Sernik smakuje wyśmienicie, brzoskwinie orzeźwiają jego smak, a pianka nadaje lekkości. Smacznego!
Czas przygotowania: 2 godziny + 2 godziny na ochłodzenie
Ilość porcji: 1 duża forma o wymiarach 45×20 (lub 2 mniejsze jak u nas)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki tortowej (typ 450)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 szczypty soli
Masa sernikowa:
- 1 kg sera twarogowego do serników
- 2 jajka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny (roztopiona)
Dodatki:
- 400 gramów brzoskwiń (1 duża puszka bez zalewy)
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Wykonanie:
- Użyta szklanka ma 200 mililitrów pojemności
- Składniki na ciasto kruche zagniatamy ręcznie lub robotem razem aż będzie plastyczne
- Ciasto dzielmy na porcje: 2/3 wstawiamy do lodówki, 1/3 do zamrażarki
- Następnie wszystkie składniki na masę sernikową łączymy razem mikserem aż będzie jednorodna
- Pozostałe białka oraz 1 szklankę cukru ubijamy na sztywną pianę
- Blachę do pieczenia smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą
- Po około 2 godzinach wyjmujemy porcję kruchego ciasta z lodówki, rozprowadzamy po dnie blachy do pieczenia i nakłuwamy widelcem
- Na ciasto wylewamy maskę sernikową, wykładamy pokrojone kawałki brzoskwiń i wylewamy ubite białka
- Na sam koniec wyciągamy porcję kruchego ciasta z zamrażarki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach na ubite białka
- Tak przygotowany sernik pieczemy przez około 60-70 minut w temperaturze około 170-180 stopni
- Sernika nie sprawdzamy patyczkiem gdyż w trakcie pieczenia zawsze będzie mokry
- W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę o 10 stopni lub więcej jeśli widzimy że sernik jeszcze się nie dopiekł a wierzch zaczyna się za bardzo przypiekać
- Pod koniec pieczenia wierzch ciasta powinien byś elastyczny i lekko się uginać pod naciskiem
- Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozwalamy sernikowi ostygnąć w piekarniku przez około 15 minut
Smacznego!
#Żona