Kotleciki Cordon Blue z serem i boczkiem

Dziś przepis na kurczaka w wersji Cordon Blue który kryje w środku wyborną niespodziankę – ser oraz cienki plaster wędzonek boczku. Smacznego!

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby

Składniki:

  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 50-100 gramów boczku wędzonego
  • 50-100 gramów żółtego sera
  • 2 jajka
  • Bułki tarta i mąka do panierowania
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Piersi z kurczaka kroimy na podłużne cienkie paski (około 1 cm), które rozbijamy tłuczkiem na kawałki
  • Do kawałków piersi wkładamy ser i wędzony boczek
  • Mięso oprószamy solą oraz pieprzem
  • Następnie kotleciki zawijamy i łączymy brzegi lekko je rozklepując
  • Gotowe porcje obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej
  • Na koniec smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron
  • Gotowy danie najlepiej podawać z świeżą sałatka

Smacznego!
#Mąż