Tort z kremem śmietanowym, bananami i musem truskawkowym
Smaczny torcik z kremem śmietanowym, bananami oraz musem truskawkowym. Pyszne połączenie smaków na wyjątkową okazję. Smacznego!
Czas przygotowania: Powyżej 4 godzin
Ilość porcji: 1 tort o średnicy 20 cm i wysokości 12 cm
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
 - 130 gramów mąki tortowej (typ 550)
 - 40 gramów mąki ziemniaczanej
 - 150 gramów cukru
 
Krem śmietanowy:
- 330 gramów śmietanki 30%
 - 250 gramów serka mascarpone
 - 2 fixy do śmietany
 - 2 łyżki cukru pudru
 
Karmelizowane banany:
- 3 banany
 - 30 gramów cukru
 - 30 gramów masła
 - Łyżka soku z cytryny
 
Mus truskawkowy:
- 450 gramów mrożonych truskawek
 - 60 gramów cukru
 - 4 łyżeczki żelatyny
 - 300 mililitrów śmietany 36%
 
Poncz:
- sok z połowy cytryny
 - 1,5 łyżeczki cukru pudru
 - 100 mililitrów wody
 
Tynk (Krem maślany na bezie szwajcarskiej):
- 400 gramów masła
 - 5 białek
 - 300 gramów drobnego cukru
 - Szczypta soli
 - Tylka 1M Wilton, różowy barwnik spożywczy, srebrne perełki
 
Wykonanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
 - Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
 - Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
 - Mąki mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
 - Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy)
 - Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
 - Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na 3 równe części i lekko nasączamy ponczem
 
Krem:
- Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
 - Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
 - Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut
 
Karmelizowane banany:
- Banany rozdrabniamy widelcem
 - Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy aż powstanie złoty karmel
 - Na patelnię dodajemy rozgniecione banany i łyżkę soku z cytryny, podgrzewamy kilka minut
 - Do całości dodajemy masło i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia
 
Poncz:
- Składniki na poncz mieszamy razem
 
Mus truskawkowy:
- Uwaga, mus truskawkowy najlepiej zacząć przygotowywać kiedy będziemy mieli już złożony 1 poziom tortu
 - Żelatynę zalewamy czterema łyżkami wody, pozostawiamy do spęcznienia (na kilka minut)
 - Truskawki umieszczamy na patelni wraz z cukrem i podgrzewamy aż zmiękną, następnie całość blindujemy
 - Rozdrobnione truskawki doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczania i studzimy
 - Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ostudzone truskawki z żelatyną i delikatnie mieszamy
 - Mus wstawiamy do lodówki i wyjmujemy gdy zaczyna tężeć
 
Tynk:
- Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do szklanej misy
 - Do białek dodajemy cukier, całość podgrzewamy nad kąpielą wodną do momentu rozpuszczenia cukru
 - Białka przekładamy do misy miksera, ubijamy około 10-12 minut do uzyskania sztywnej piany
 - Do piany dodajemy porcjami masło (w temperaturze pokojowej) w pewnym momencie masa ulegnie zważeniu, jest to normalne zjawisko w przypadku tego kremu, należy dalej ubijać, aż uzyskamy gładką konsystencję, na końcu dodajemy barwnik i chwilę mieszamy
 
Składanie:
- Biszkopt kroimy na trzy równe blaty
 - Dolny biszkopt nasączamy następnie smarujemy połową kremu śmietanowego, wykładamy karmelizowane banany i pokrywamy pozostałą częścią kremu
 - Drugi biszkopt również nasączamy i wykładamy mus truskawkowy
 - Kładziemy górny blat, a całość pokrywamy tynkiem i zdobimy według uznania (Ja użyłam tylki M1 firmy Wilton, różowego barwnika oraz srebrnych perełek)
 
Smacznego!
#Żona