Zapiekanka ziemniaczano-gryczana z dodatkami

Rozpływająca się w ustach zapiekanka z kaszą gryczana, ziemniakami, boczkiem, cebulką oraz marchewką. Świetny pomysł na obiad, koniecznie spróbujcie!

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: tortownica o średnicy 25 cm

Składniki:

  • 100 gramów kaszy gryczanej prażonej (1 woreczek)
  • 700 gramów ziemniaków
  • 350 gramów boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Kilka plastrów sera żółtego

Wykonanie:

  • Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń z opakowania
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach lub mielimy w mikserze
  • Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy przez kilka minut na patelni
  • Zmielone ziemniaki mieszamy z mąką i ugotowaną kaszą gryczaną, solimy i doprawiamy do smaku
  • Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry
  • Do tortownicy nakładamy połowę: masy ziemniaczanej, pieczonego boczku z cebulą oraz pokrojonej marchewki
  • Czynność powtarzamy
  • Na wierzchu układamy plastry sera żółtego
  • Zapiekankę pieczemy przez godzinę w 180 stopniach, 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
  • Po upieczeniu zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie zdejmujemy rant tortownicy i kroimy zapiekankę na mniejsze porcje

Smacznego!
#Żona