Moskole – góralskie placki ziemniaczane

Moskole to góralskie placki ziemniaczane z dodatkiem zsiadłego mleka. Doskonale pasują jako dodatek do obiadu lub mogą stanowić samodzielne danie. Smakują wyśmienicie a przy tym są proste w wykonaniu.

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez prasę
  • Pozostawiamy do wystygnięcia
  • Do ziemniaków dodajemy: mąkę pszenną, jajka, zsiadłe mleko, przyprawy i wyrabiamy na gładką masę
  • Ciasto po wyrobieniu jest lekko klejące
  • Formujemy okrągłe placki które smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej pod przykryciem) z dwóch stron do uzyskania złotego koloru
  • Moskole najlepiej powodować z zsiadłym mlekiem, śmietaną i szczypiorkiem

Smacznego!
#Mąż