Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

Dziś przepis na puszyste i lekkie ciasto z sezonowymi owocami, w tym przypadku z borówkami. Zasmakuje każdemu fanowi ciast z owocami, spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 1 blacha 25x25cm

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 3 jajka
  • 180 gramów cukru
  • 12 gramów cukru wanilinowego
  • 120 mililitrów oleju
  • 150 mililitrów mleka
  • 300 gramów mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gramów owoców (np. borówek)

Kruszonka:

  • 130 gramów mąki
  • 130 gramów cukru
  • 12 gramów cukru wanilinowego
  • 100 gramów masła (zimne)

Wykonanie:

Kruszonka:

  • Składniki na kruszonkę łączymy razem i mieszamy aż zaczną powstawać małe grudki ciasta
  • Gotową kruszonkę odkładany do lodówki

Ciasto:

  • Uwaga, wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową
  • Cukier oraz cukier wanilinowy ucieramy z jajkami przez około 5 minut, na wysokich obrotach
  • Następnie na niskich obrotach dodajemy olej oraz mleko i chwilę miksujemy
  • A na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
  • Gotowe ciasto przelewamy do formy, przykrywamy owocami (muszą być umyte i suche) i posypujemy kruszonką
  • Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni

Smacznego!
#Mąż