Drożdżówki z jabłkami

Ciepłe drożdżówki z jabłkami smakują rewelacyjnie. Ciasto jest miękkie, puszyste i po brzegi wypełnione nadzieniem.
Smacznego!

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 5 osób

Składniki:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 150 gramów ciepłego mleka
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 7 gramów suchych drożdży
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 5 dużych jabłek (po obraniu około 600 gramów)
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki wody

Wykonanie:

Nadzienie:

  • Jabłka kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, dodajemy wode, cynamon, syrop daktylowy lub cukier
  • Gotujemy mieszając na średniej mocy przez 10-15 minut(bez przykrycia)

Ciasto:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota planetarnego i wyrabiamy za pomocą mieszadła typu hak około 15 minut na niskich obrotach
  • Ciasto można również wyrabiać ręcznie do momentu aż przestanie kleić się do rąk
  • Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
  • Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę
  • Ciasto dzielimy na kilka porcji i każdą z nich wałkujemy na kształt prostokąta
  • Następnie wycinamy mniejsze prostokąty i nacinamy jak na zdjęciu
  • Na prostokąty nakładamy nadzienie i zawijamy
  • Przed pieczeniem można posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem żeby miały bardziej złocisty kolor
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 16-20 minut (bez termo obiegu, na środkowym poziomie piekarnika, kontrolujemy proces pieczenia)
  • Smacznego!
    #Żona