lut 012022
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś proponujemy przepis na bardzo smaczną i łatwo w przygotowaniu roladę z kremem śmietankowym z truskawkami. Smacznego!

Czas przygotowania: 45 minut + czas na stężenie
Ilość porcji: 1 duża blacha

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 65 gramów mąki pszennej
  • 15 gram kakao
  • 100 gramów cukru
  • 5 jajek

Krem śmietankowy z mascarpone:

  • 400 gramów śmietany 30%
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 300 gramów truskawek

Wykonanie:

Biszkopt:

  • Jajka ubijamy z cukrem przez około 15-20 minut, do momentu uzyskania puszystej piany
  • Mąki mieszamy razem z kakao, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
  • Masę rozprowadzamy po blaszy wyłożonej papierem i pieczemy przez 14 minut w temperaturze 180 (bez termoobiegu)
  • Ciasto po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na papier do pieczenia oprószony cukrem pudrem
  • Odklejamy papier na którym piekł się biszkopt i zwijamy roladę razem z papierem posypanym cukrem, studzimy około 30 minut

Krem:

  • Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
  • Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
  • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut

Składanie:

  • Truskawki kroimy na mniejsze kawałki
  • Rozwinięty biszkopt smarujemy około 2/3 kremu, na całej powierzchni układamy truskawki i zawijamy ponownie w roladę
  • Pozostała część kremu przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch rolady
  • Gotową roladę wkładamy na 2 godziny do lodówki

Smacznego!
#Żona

Rating: 5.0/5. From 6 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar