wrz 172022
LoadingDodaj do ulubionych

Sprawdzony przepis na bułeczki drożdżowe z szynką i serem. Smacznego!

Czas przygotowania: 60 minut + 60 minut wyrastanie
Ilość porcji: 3-4 osoby

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek ketchupu
  • 200g sera żółtego
  • 200g szynki lub salami

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto (mąka, jako, ciepłe mleko, drożdże, sól, cukier) umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy za pomocą mieszadła typu hak około 10-15min lub wyrabiamy ręcznie
  • Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na kształt prostokąta
  • Na oba placki nakładamy po 3 łyżki ketchupu i rozsmarowujemy
  • Następnie nakładamy szynkę oraz ser (jak na zdjęciach)
  • Boki ciasta zawijamy do środka
  • Kroimy na mniejsze bułeczki
  • Bułeczki układamy na papierze do pieczenia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar