Chleb cukiniowy
Chleb cukiniowy ma delikatną skórkę i wilgotne wnętrze, można go podać na śniadanie lub kolację, smakuje idealnie z dżemem i masłem.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 1 bochenek (forma 26x12cm)
Składniki:
- 300 gramów cukinii
- 250 gramów mąki pszennej
- 80 gramów mąki ziemniaczanej
- Sok z połowy cytryny
- 80 gramów cukru
- 2 łyżki oleju
- 150 ml mleka
- Szczypta soli
- 1 Łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 Łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
- Cukinie obieramy i ściermy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sito i odsączamy nadmiar wody
- W misce łączymy cukinie, mleko, olejek, sok z cytryny oraz sól
- Do masy dodajemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę, mieszamy łyżką
- Ciasto odstawiamy na 10 min aby odpoczęło
- Dno formy smarujemy masłem, następnie przelewamy ciasto
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, środkowy poziom) pieczemy przez 45-50 minut
- Przed końcem pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest upieczone za pomocą wykałaczki, jeśli jest jeszcze surowe, wydłużamy czas pieczenia o kilka minut.
Smacznego!
#Żona