Domowa chałka z kruszonką

Drożdżowa chałka z kruszonką, puszysta i aromatyczna. Najlepiej smakuje z masłem i dżemem. Smacznego!

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: > 1 duża chałka

Składniki:

Chałka:

  • 500 gramów mąki pszennej (450)
  • 250 mililitrów ciepłego mleka
  • 70 gramów cukru
  • 1 paczka drożdży instant (7g)
  • 1 jajko
  • 60 gramów ciepłego masła
  • Sczypta soli

Kruszonka:

  • 60 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów cukru
  • 40 gramów masła

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na chałkę mieszamy razem i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne (około 10 minut na wolnych obrotach mieszadłem typu hak)
  • Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia
  • Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy razem, wyrabiamy, sklejamy w kulkę i wkładamy do lodówki (1 godzina)
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, przekładamy na papier do pieczenia i formujemy w wałki o długości blachy
  • Z wałków zaplatamy w warkocz (końcówki warkocza zakładamy pod ciasto)
  • Tak przygotowana chałkę zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy kawałkami kruszonki
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez około 25-30 minut (środkowy poziom bez termoobiegu)
  • Smacznego!
    #Mąż