Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem doskonale sprawdzą się jako dodatek do barszczu na świątecznym stole. Mogą być również podawane jako samodzielne danie.

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 40 pasztecików

Składniki:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • Jedno jajko “L”
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 gramów suchych drożdży
  • 1 jajko (do posmarowania)

Farsz:

  • 1 kilogram pokrojonego w kostkę mięsa z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej
  • 1 duża marchewka lub dwie mniejsze, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa, np Knorr
  • 100 mililitrów wody
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Farsz:

  • Do garnka dodajemy wszystkie składniki na farsz, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małej mocy przez około godzinkę
  • Po tym czasie mięso wraz z marchewką mielimy w maszynce lub malakserze, następnie dodajemy 8 łyżek sosu, który powstał podczas gotowania mięsa, całość mieszamy

Ciasto:

  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne (około 10 minut na wolnych obrotach mieszadłem typu hak), można również ugniatać ciasto ręcznie
  • Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia
  • Po tym czasie ciastko dzielimy na dwie porcje, każdą porcję rozwałkowujemy na pasek (jak na zdjęciach)
  • Na brzegu wzdłuż paska układamy farsz, jak na zdjęciach poniżej, następnie zwijamy jak roladę, nierówności odcinamy i wykorzystamy na końcu do wykonania ostatniego trzeciego paska (z tak zwanych resztek ciasta)
  • Roladę dzielimy na mniejsze kawałki, następnie paszteciki przenosimy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem, pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 23 minuty (środkowy poziom, bez termoobiegu)
  • Paszteciki piekłam na trzy tury

Smacznego!
#Żona