Gruzińskie lobiani – placek z czerwoną fasolą

Dziś przepis na Gruzińskie lobiani, czyli gruziński placek z czerwoną fasolą. Nasza wersja różni się od oryginału dodatkiem sera feta, który daje delikatny słonawy posmak. Przepis na ciasto jest bardzo podobny do naszego innego gruzińskiego speciału – Chaczapuri Adżarskie.

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4 duże placki

Składniki:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 150 mililitrów mleka
  • 150 mililitrów wody
  • 10 gramów świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju

Farsz fasolowy:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 100 gram sera feta
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, zioła, ostra papryka do smaku

Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i zostawiamy na 10 minut
  • Do mąki dodajemy zaczyny drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym
  • Ciasto powinniśmy wyrabiać około 10 minut aż nabierze sprężystości
  • Następnie ciastu pozwalamy wyrosnąć przez około 40 minut w ciepły miejscu
  • Na patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
  • Przekładamy do misy, dodajemy wypłukaną z zalewy czerwoną fasolę, przyprawiamy do smaku i delikatnie miksujemy
  • Następnie dokładamy pokruszony ser feta i mieszamy szpatułką
  • Wyrośnięte ciasto dzielmy na 4 porcję, które rozwałkowujemy na małe placki
  • Do środka placka wkładamy porcję nadzienia (około 2-3 łyżki), zawijamy do środka łącząc brzegi i wałkujemy aż będzie lekko widać fasolę
  • Lubiani pieczemy na patelni, pod przykryciem, bez tłuszczu, przez około 5 minut z każdej strony na średniej mocy
  • Gotowe placki najlepiej podawać z sosem np. czosnkowym

Smacznego!
#Mąż