Gruzińskie lobiani – placek z czerwoną fasolą
Dziś przepis na Gruzińskie lobiani, czyli gruziński placek z czerwoną fasolą. Nasza wersja różni się od oryginału dodatkiem sera feta, który daje delikatny słonawy posmak. Przepis na ciasto jest bardzo podobny do naszego innego gruzińskiego speciału – Chaczapuri Adżarskie.
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4 duże placki
Składniki:
Ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 150 mililitrów mleka
- 150 mililitrów wody
- 10 gramów świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
Farsz fasolowy:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 100 gram sera feta
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, zioła, ostra papryka do smaku
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki pszennej i zostawiamy na 10 minut
- Do mąki dodajemy zaczyny drożdżowy oraz pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym
- Ciasto powinniśmy wyrabiać około 10 minut aż nabierze sprężystości
- Następnie ciastu pozwalamy wyrosnąć przez około 40 minut w ciepły miejscu
- Na patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
- Przekładamy do misy, dodajemy wypłukaną z zalewy czerwoną fasolę, przyprawiamy do smaku i delikatnie miksujemy
- Następnie dokładamy pokruszony ser feta i mieszamy szpatułką
- Wyrośnięte ciasto dzielmy na 4 porcję, które rozwałkowujemy na małe placki
- Do środka placka wkładamy porcję nadzienia (około 2-3 łyżki), zawijamy do środka łącząc brzegi i wałkujemy aż będzie lekko widać fasolę
- Lubiani pieczemy na patelni, pod przykryciem, bez tłuszczu, przez około 5 minut z każdej strony na średniej mocy
- Gotowe placki najlepiej podawać z sosem np. czosnkowym
Smacznego!
#Mąż