Chaczapuri Adżarii, czyli pyszne chlebki wypełnione serem pochodzące z Gruzjii. Mają kształt łódki, są absolutnie przepyszne i tak sycące, że zaspokoją nawet największego głodomora. Polecam!
Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 4 osoby (4 placki)
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej (typ 480)
- 180 mililitrów mleka
- 150 mililitrów wody
- 20 gramów świeżych drożdży
- 150 gramów sera feta
- 150 gramów sera mozzarella
- 200 gramów sera żółtego
- 20 gramów masła
- 5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy w 150 mililitrach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru
- Wodę z drożdżami dodajemy porcjami do 500 gramów mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto
- Następnie porcjami dodajemy około 140 mililitrów ciepłego mleka i dalej wyrabiamy ciasto przez kilka minut
- Ciasto przekładamy do miski i dodajemy łyżeczkę soli oraz 4 łyżki oleju
- Ciasto powinniśmy wyrabiać w sumie około 10 minut aż nabierze sprężystości
- Tak przygotowanemu ciastu pozwalamy wyrosnąć przez około 40 minut w ciepły miejscu
- W osobnej misce przygotowujemy farsz, łączymy: pokruszony ser feta, tartą mozzarelle, 40 mililitrów mleka oraz 1 łyżkę mąki pszennej
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje i zaczynamy wałkować na placki o grubości kilku milimetrów
- Rozwałkowany placek posypujemy tarty żółtym serem, zawijamy ranty do środka i formujemy w łódkę
- Do środka łódki wkładamy porcję mieszanki serów i przed samym pieczeniem smarujemy boki roztrzepanym jajkiem aby były ładnie spieczone
- Chaczapuri pieczemy w piekarniku nastawionym na 220 stopni, bez termoobiegu przez 12 minut
- Po tym czasie do każdego chlebka wbijamy jedno jajko i zapiekamy przez około 3-5 minut
- Chaczapuri wyciągamy z pieca w momencie kiedy białko będzie już ścięte a żółtko wciąż płynne
- Po wyjęciu z piekarnika możemy do środka włożyć kawałek masła
Smacznego!
#Mąż