
Rozpływająca się w ustach szarlotka sprawdzi się idealnie jako dodatek do popołudniowej kawki.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: Blacha ciasta o wymiarach 25cm x 25cm
Składniki:
Ciasto:
- 330 gramów mąki pszennej
- Jedno jajko
- 80 gramów cukru
- 200 gramów masła z lodówki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1,5 kilograma jabłek
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Do misy miksera planetarnego dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, szczyptę soli oraz jajko, całość wyrabiamy za pomocą mieszadła typu “K”. Na końcu ręcznie formujemy kulkę ciasta, którą owijamy folią spożywczą, wkładamy na 15 minut do zamrażalki a następnie przekładamy do lodówki na 45 minut. Ciasto można także wyrabiać ręcznie
- W między czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na 15 minut, po tym czasie nadmiar soku odsączamy na sitku
- Do startych jabłek dodajemy 1,5 łyżeczki cynamonu i mieszamy
- Formę na ciasto smarujemy masłem (dno oraz boki)
- Kulkę ciastka po wyjęciu z lodówki przedzielamy na pół
- Jedną część rozwałkujemy na placek, który przekładamy na dno formy do pieczenia, można też rwać ciastko na mniejsze kawałki i wykładać nim formę, należy wybrać dogodny dla siebie sposób
- Następnie wykładamy jabłka
- Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy na całej powierzchni
- Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz