Cze 162019

Tort krówkowy z bananami i czarną porzeczką

Dziś przepis na tort krówkowy z bananami i czarną porzeczką, czyli troszkę rozpusty na koniec weekendu. Moim zdaniem, to dobra okazja 🙂

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 1 tort o średnicy 25 cm

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki do przełożenia:

  • 500 gramów serka mascarpone
  • 400 gramów masy krówkowej (kajmakowa)
  • 200 gramów powideł z czarnej porzeczki
  • 3 banany
  • Sok z cytryny

Masa śmietankowa do dekoracji:

  • 400 mililitrów dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • Płatki czekolady do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopt:

  • Nastawimy piekarnik na 170° (pieczenie konwencjonalne, bez termoobiegu, dolna i górna grzałka)
  • Tortownice o średnicy 25 cm smarujemy masłem i lekko obsypujemy bułką tartą
  • Białka oddzielamy od żółtek a następnie ubijamy na sztywną pianę
  • Do ubitej piany dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając aż piana będzie błyszcząca
  • Następnie powoli dodajemy żółtka ciągle ubijając mikserem
  • Mąkę łączymy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy wciąż miksując na niskich obrotach
  • Masę przelewamy go przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 170° stopni na środkowym ruszcie przez 35 minut
  • Po upieczeniu biszkopt obracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia, kiedy już ostygnie przecinamy na 3 części

Składanie:

  • Serek mascarpone łączymy razem z masą krówkową i ubijamy przez kilka minut
  • Banany kroimy na plasterki
  • Spód tortu smarujemy lekko masą a następnie układamy na nim warstwę bananów
  • Następnie banany skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy obficie masą krówkową i przykrywamy biszkoptem
  • Kolejny poziom smarujemy powidłami z porzeczki i obkładamy resztą kremu
  • Całość przykrywamy ostatnim blatem i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę
  • Mocno schłodzoną śmietankę 30% ubijamy razem z cukrem waniliowym aż będzie sztywna i ostawiamy do lodówki
  • Kiedy tort oraz masa śmietankowa już się schłodzi, obkładamy tort masą śmietankową a na koniec posypujemy kawałkami czekolady
  • Tort ponownie wstawiamy do lodówki

Smacznego!
#Żona



Tworząc przepis korzystaliśmy z bloga

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Komentowane watki
0 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
1 Autorzy komentarzy
Kasia Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
Kasia
Gość
Kasia
pyszny!!