Dziś przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi często nazywane murzynkiem. Ciasto z tego przepisu jest wilgotne, puszyste i rozpływa się w ustach. Idealnie pasuje do filiżanki pysznej kawy.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 1 duża foremka – 24x24x6 cm
Składniki:
- 200 gramów mąki
- 250 gramów margaryny
- 200 gramów cukru
- 3 kopiate łyżki kakao
- 100 gramów orzechów włoskich
- 5 jajek
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Margarynę rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy
- Do margaryny dodajemy cukier oraz jedno jajko, całość ubijamy na puszysta masę
- W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia
- Do masy dodajemy porcjami wymieszaną mąkę i resztę jajek, ciągle ubijając
- Na końcu dodajemy posiekane orzechy, 3 łyżki kakao i całość mieszamy
- Formę do pieczenia smarujemy margaryną i obsypujemy bułka tartą
- Piekarnik nagrzewamy do 170 stroni i pieczemy bez termoobiegu na górnej i dolnej grzałce przez 40 minut
- Masę wylewamy na formę i wkładamy do piekarnika
Po ostygnięciu ciasto kroimy na kawałki.
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz