Gru 132018

Niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia, a także pyszne i eleganckie, takie są pierożki z ciasta francuskiego z kaszą gryczaną oraz wędzonym twarogiem. Oczywiście jak wszystkie pierożki, najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego!

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 250 gramów wędzonego sera twarogowego (np. Pilos)
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Wykonanie:

  • Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu
  • Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem, dodajemy trzy łyżki mleka i mieszamy
  • Cebulkę kroimy na drobna kostkę i podsmażamy na oleju do uzyskania złocistego koloru
  • Do twarogu dodajemy usmażoną cebulkę oraz ugotowana kasze gryczaną i całość dokładnie mieszamy
  • Z ciasta francuskiego odciskamy za pomocą szklanki okręgi, nakładamy farsz i lepimy pierogi
  • Uformowane pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy pierożki przez 15-20 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 4.9/5. From 8 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar