Niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia, a także pyszne i eleganckie, takie są pierożki z ciasta francuskiego z kaszą gryczaną oraz wędzonym twarogiem. Oczywiście jak wszystkie pierożki, najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Smacznego!
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
- 2 ciasta francuskie
- 1 woreczek kaszy gryczanej
- 250 gramów wędzonego sera twarogowego (np. Pilos)
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
- Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu
- Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem, dodajemy trzy łyżki mleka i mieszamy
- Cebulkę kroimy na drobna kostkę i podsmażamy na oleju do uzyskania złocistego koloru
- Do twarogu dodajemy usmażoną cebulkę oraz ugotowana kasze gryczaną i całość dokładnie mieszamy
- Z ciasta francuskiego odciskamy za pomocą szklanki okręgi, nakładamy farsz i lepimy pierogi
- Uformowane pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy pierożki przez 15-20 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz