Dziś przepis na lizaki – cake pops, czyli pokruszony biszkopt z kremem, oblany czekoladą. To idealne rozwiązanie na kreatywne wykorzystanie nadmiarowego ciasta. Cake pops smakują wyśmienicie i doskonale pasują na każdą okazję.
Czas przygotowania: 2-3 godziny
Ilość porcji: 10 lizaków
Składniki:
- 200 gramów biszkoptu czekoladowego (Polecamy nasz przepis)
- 60 gramów mascarpone
- 40 gramów nutelli
- 100 gramów białej czekolady
- Pół łyżki oleju
- Wiórki kokosowe, posypka czekoladowa lub inne ozdoby
Do nadziania cake pospów można wykorzystać np. słomki papierowe, plastikowe lub drewniane patyczki.
Wykonanie:
- Biszkopt czekoladowy kruszymy
- Mascarpone łączymy z nutellą
- Krem dodajemy do biszkoptu, następnie mieszamy i formujemy kulę
- Odważamy mniejsze kawałki masy (około 25 gramów) i ręcznie formujemy kuleczki, które następnie układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do zamrażarki na 30 minut
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy kilka kostek białej czekolady, zamaczamy wierzch patyczków i wbijamy w kulki, ponownie wkładamy do zamrażarki tym razem na 1,5 godziny
- Pozostałą część czekolady wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przelewamy całość do wąskiej szklanki
- Kuleczki zamaczamy w roztopionej czekoladzie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych oraz posypce czekoladowej
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz