kw. 222020
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś przepis na lizaki – cake pops, czyli pokruszony biszkopt z kremem, oblany czekoladą. To idealne rozwiązanie na kreatywne wykorzystanie nadmiarowego ciasta. Cake pops smakują wyśmienicie i doskonale pasują na każdą okazję.

Czas przygotowania: 2-3 godziny
Ilość porcji: 10 lizaków

Składniki:

  • 200 gramów biszkoptu czekoladowego (Polecamy nasz przepis)
  • 60 gramów mascarpone
  • 40 gramów nutelli
  • 100 gramów białej czekolady
  • Pół łyżki oleju
  • Wiórki kokosowe, posypka czekoladowa lub inne ozdoby

Do nadziania cake pospów można wykorzystać np. słomki papierowe, plastikowe lub drewniane patyczki.

Wykonanie:

  • Biszkopt czekoladowy kruszymy
  • Mascarpone łączymy z nutellą
  • Krem dodajemy do biszkoptu, następnie mieszamy i formujemy kulę
  • Odważamy mniejsze kawałki masy (około 25 gramów) i ręcznie formujemy kuleczki, które następnie układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do zamrażarki na 30 minut
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy kilka kostek białej czekolady, zamaczamy wierzch patyczków i wbijamy w kulki, ponownie wkładamy do zamrażarki tym razem na 1,5 godziny
  • Pozostałą część czekolady wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przelewamy całość do wąskiej szklanki
  • Kuleczki zamaczamy w roztopionej czekoladzie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych oraz posypce czekoladowej

Smacznego!
#Żona



Rating: 4.5/5. From 11 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar