Zupa serowo-porowa z klopsikami to wyjątkowo sycące danie. Zaserwowane w porze obiadowej doskonale sprawdzi się w roli zarówno pierwszego, jak i drugiego dania.
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 2 duże pory
- 100 gramów serka topionego kremowego
- 2 łyżki masła
- 500 gramów mięsa mielonego z szynki wieprzowe
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowany, wyrabiamy ręcznie, a następnie formujemy klopsiki
- Pora kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy dwie łyżki masła, pół szklanki wody i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut
- Następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia
- Dolewamy 0,5 litra wody, blendujemy, a następnie dolewamy 0,3 litra wody i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
- Do zupy dodajemy wcześniej przygotowane klopsik i całość gotujemy pod przykryciem przez 20 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz