Lut 012019

Zupa serowo-porowa z klopsikami to wyjątkowo sycące danie. Zaserwowane w porze obiadowej doskonale sprawdzi się w roli zarówno pierwszego, jak i drugiego dania.

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

  • 2 duże pory
  • 100 gramów serka topionego kremowego
  • 2 łyżki masła
  • 500 gramów mięsa mielonego z szynki wieprzowe
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowany, wyrabiamy ręcznie, a następnie formujemy klopsiki
  • Pora kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy dwie łyżki masła, pół szklanki wody i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut
  • Następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia
  • Dolewamy 0,5 litra wody, blendujemy, a następnie dolewamy 0,3 litra wody i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
  • Do zupy dodajemy wcześniej przygotowane klopsik i całość gotujemy pod przykryciem przez 20 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar