Dziś prezentujemy przepis na chrupiącego kurczaka w panierce panko. Jest to nietypowa panierka która wygląda jak chlebowe okruchy, ale pięknie się prezentuje po usmażeniu.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 2-3 osoby
Składniki:
- 600 gramów piersi z kurczaka
- 150 gramów panierki panko
- 50-100 gramów mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- Sól i pieprz
- Jako dodatek proponujemy ryż jaśminowy oraz sos słodko-pikantny (np. Tao-Tao)
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka kroimy na niewielkie podłużne kawałki
- Kawałki kurczaka przekładamy do miski i dodajemy przyprawy oraz sos sojowy
- Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę
- Dwa jajka rozbijamy do miseczki, roztrzepujemy i dodajemy niewielką ilość wody
- Kawałki kurczaka obtaczamy kolejno w: mące, jajku i panierce panko
- Kurczaka smażymy w garnku na głębokim olej przez około 5-6 minut (na średniej mocy) lub w frytkownicy
- Po upieczeniu kładziemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu
- Całość podajemy z ugotowanym ryżem oraz sosem słodko-pikantnym
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz