Cze 032019

Dobrze przygotowana zapiekanka to pewna uczta dla każdego. Różnorodność kształtów i dodatków stwarza niezliczoną ilość kombinacji. Dlatego dzisiaj proponujemy zapiekankę makaronową z pulpecikami w sosie porowo-serowym. Jest pyszna i nie wymaga smażenia mięsnych kulek.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

Sos:

  • 2 pory
  • 100 gramów serka topionego – gouda
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 250 gramów makaronu penne
  • 1 szklanka mleka
  • 150 gramów ser tartego mozzarella
  • Masło do smażenia
  • Sól, pieprz i bazylia do smaku

Pulpeciki:

  • 300 gramów mięsa mielonego z kurczaka
  • 3 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego koperku
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Bułkę moczymy w niewielkiej ilości wody i odsączamy
  • Mięso z kurczaka mieszamy razem z: bazylią, koperkiem, jakiem, odciśniętą bułką, solą oraz pieprzem
  • Następnie wyrabiamy jednolitą masę i formujemy klopsiki (zwilżonymi dłońmi)
  • Białą cześć pora kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do miękkości
  • Makaron gotujemy nieco krócej niż al dente
  • Do garnka dodajemy: szklankę mleka, 2 łyżki śmietany, 2 szczypty soli oraz rozdrobniony serek topiony
  • Całość podgrzewamy do momentu stopienia serka topionego i dodajemy usmażonego pora
  • Makaron odcedzamy z wody, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy część sosu i mieszamy
  • Następnie na wierzchu układamy pulpeciki i polewamy resztą sosu
  • Całość pieczemy 35 minut w temperaturze 165 stopni (termoobieg), 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch tartym serem mozzarella

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar