sty 262021
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś proponujemy przepis na pyszne jednogarnkowe danie. Kociołek zawiera dużo mięsa, cebuli, a kapusta kiszona dodaje mu aromatu. Sprawdzi się idealnie jako sycący obiad.

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

  • 600 gramów mięsa z łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 400 gramów kiszonej kapusty (po odsączeniu)
  • 600 gramów ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki wody
  • mąka pszenna do obtaczania mięsa
  • Sól, przyprawa do mięs, przyprawa do ziemniaków

Wykonanie:

  • Mięso kroimy na mniejsze kawałki, rozbijamy lekko tłuczkiem i doprawiamy ulubionymi przyprawami
  • Następnie mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin aby się zamarynowało (najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie kawałki mięsa obtaczamy w mące pszennej i podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (po 2 minuty z każdej strony)
  • Cebule kroimy w grubą kostkę
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze paski
  • Kapustę odsączamy z soku i siekamy nożem
  • Czosnek obieramy i kroimy w paski
  • Na spód garnka wlewamy dwie łyżki oleju i kolejno układamy warstwy: cebuli, mięsa, kapusty kiszonej, czosnku oraz ziemniaków
  • Całość zalewamy połową szklanki wody
  • Ziemniaki solimy i posypujemy przyprawą do ziemniaków
  • Kociołek doprowadzamy do mocnego wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika, gotujemy przez około 1,5-2h

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar