Dziś proponujemy przepis na pyszne jednogarnkowe danie. Kociołek zawiera dużo mięsa, cebuli, a kapusta kiszona dodaje mu aromatu. Sprawdzi się idealnie jako sycący obiad.
Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 600 gramów mięsa z łopatki wieprzowej
- 2 średnie cebule
- 400 gramów kiszonej kapusty (po odsączeniu)
- 600 gramów ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki wody
- mąka pszenna do obtaczania mięsa
- Sól, przyprawa do mięs, przyprawa do ziemniaków
Wykonanie:
- Mięso kroimy na mniejsze kawałki, rozbijamy lekko tłuczkiem i doprawiamy ulubionymi przyprawami
- Następnie mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin aby się zamarynowało (najlepiej na całą noc)
- Po tym czasie kawałki mięsa obtaczamy w mące pszennej i podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju (po 2 minuty z każdej strony)
- Cebule kroimy w grubą kostkę
- Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze paski
- Kapustę odsączamy z soku i siekamy nożem
- Czosnek obieramy i kroimy w paski
- Na spód garnka wlewamy dwie łyżki oleju i kolejno układamy warstwy: cebuli, mięsa, kapusty kiszonej, czosnku oraz ziemniaków
- Całość zalewamy połową szklanki wody
- Ziemniaki solimy i posypujemy przyprawą do ziemniaków
- Kociołek doprowadzamy do mocnego wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika, gotujemy przez około 1,5-2h
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz