Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na prosty torcik, który każdy wykona w swojej kuchni. Czekoladowy biszkopt przełożony konfiturą wiśniową oraz śmietankowym kremem to idealna kompozycja smaków.
Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: tort o średnicy 20 cm
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 110 gramów mąki tortowej (typ 550)
- 30 gramów kakao
- 150 gramów cukru
Krem:
- 400 gramów śmietanki 30%
- 250 gramów serka mascarpone
- 2 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Polewa
- 100 gramów mlecznej czekolady
- 100 gramów śmietanki 30%
Poncz:
- 50ml wody
- Sok z połowy małej cytryny
Dodatkowo:
- 200 gramów konfitury wiśniowej
Wykonanie:
Biszkopt:
- Do misy dodajemy jajka oraz cukier, całość ubijamy przez około 20 minut (na maksymalnych obrotach)
- Mąkę oraz kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej (w trzech porcjach) powili mieszając szpatułką
- Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 165 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy, a spód wykładamy papierem do pieczenia)
- Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
- Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na dwie równe części
Krem:
- Do schłodzonej misy dodajemy: zimną śmietankę, serek mascarpone, cukier oraz fixy do śmietany
- Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy
- 150 gramów kremu odważamy do osobnej miseczki (krem będzie służył do dekoracji tortu)
Poncz:
- Składniki na poncz mieszamy razem
Polewa:
- W garnku podgrzewamy śmietankę, gdy zacznie się gotować wyłączamy grzanie i zdejmujemy z palnika
- Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy szpatułką do jej całkowitego rozpuszczenia
- Tak przygotowaną polewę odstawiamy do wystudzenia
Składanie:
- Dolny biszkopt nasączamy ponczem (według uznania), a następnie nakładamy konfiturę wiśniową oraz krem śmietanowy
- Kładziemy górny blat
- Na wierzch wylewamy czekoladową polewą
- Tort przekładamy na kilka godzin do lodówki
- Po tym czasie tort zdobimy kremem za pomocą rękawa cukierniczego
Smacznego!
#Żona