Lut 032021

Torcik czekoladowy dla każdego

LoadingDodaj do ulubionych

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na prosty torcik, który każdy wykona w swojej kuchni. Czekoladowy biszkopt przełożony konfiturą wiśniową oraz śmietankowym kremem to idealna kompozycja smaków.

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: tort o średnicy 20 cm

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 110 gramów mąki tortowej (typ 550)
  • 30 gramów kakao
  • 150 gramów cukru

Krem:

  • 400 gramów śmietanki 30%
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa

  • 100 gramów mlecznej czekolady
  • 100 gramów śmietanki 30%

Poncz:

  • 50ml wody
  • Sok z połowy małej cytryny

Dodatkowo:

  • 200 gramów konfitury wiśniowej

Wykonanie:

Biszkopt:

  • Do misy dodajemy jajka oraz cukier, całość ubijamy przez około 20 minut (na maksymalnych obrotach)
  • Mąkę oraz kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej (w trzech porcjach) powili mieszając szpatułką
  • Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 165 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy, a spód wykładamy papierem do pieczenia)
  • Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
  • Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na dwie równe części

Krem:

  • Do schłodzonej misy dodajemy: zimną śmietankę, serek mascarpone, cukier oraz fixy do śmietany
  • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy
  • 150 gramów kremu odważamy do osobnej miseczki (krem będzie służył do dekoracji tortu)

Poncz:

  • Składniki na poncz mieszamy razem

Polewa:

  • W garnku podgrzewamy śmietankę, gdy zacznie się gotować wyłączamy grzanie i zdejmujemy z palnika
  • Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy szpatułką do jej całkowitego rozpuszczenia
  • Tak przygotowaną polewę odstawiamy do wystudzenia

Składanie:

  • Dolny biszkopt nasączamy ponczem (według uznania), a następnie nakładamy konfiturę wiśniową oraz krem śmietanowy
  • Kładziemy górny blat
  • Na wierzch wylewamy czekoladową polewą
  • Tort przekładamy na kilka godzin do lodówki
  • Po tym czasie tort zdobimy kremem za pomocą rękawa cukierniczego

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Komentowane watki
0 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
1 Autorzy komentarzy
Dorota Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
Dorota
Gość
Dorota
Wygląda apetycznie 🙂