Uwielbiasz jeść zapiekanki w przydrożnych budkach? Taką pyszną przekąskę możesz zrobić także w domu, z dużą ilością pieczarek, serem, ketchupem oraz prażoną cebulką. Sprawdź nasz przepis na chrupiące zapiekanki!
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 4 zapiekanki
Składniki:
- 500 gramów pieczarek
- 150 gramów tartego sera żółtego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 bagietki
- Prażona cebulka do posypania
- Ketchup oraz sól
Wykonanie:
- Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce
- Do startych pieczarek dodajemy pół szklanki wody i gotujemy przez 15-20 minut
- Po ugotowaniu odsączamy nadmiar wody z pieczarek (np. przez sitko), przyprawiamy i dodajemy 3 łyżki śmietany 18%
- Na przekrojonych na pół bagietkach układamy równą warstwę pieczarek i posypujemy tartym serem
- Zapiekanki pieczemy w 180 stopniach aż bułki będą chrupiące oraz roztopi się ser (około 12 minut)
- Upieczone zapiekanki polewamy ketchupem i posypujemy prażoną cebulką
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz