Moskole to góralskie placki ziemniaczane z dodatkiem zsiadłego mleka. Doskonale pasują jako dodatek do obiadu lub mogą stanowić samodzielne danie. Smakują wyśmienicie a przy tym są proste w wykonaniu.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 500 gramów mąki pszennej
- 200 gramów zsiadłego mleka
- 2 jajka
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez prasę
- Pozostawiamy do wystygnięcia
- Do ziemniaków dodajemy: mąkę pszenną, jajka, zsiadłe mleko, przyprawy i wyrabiamy na gładką masę
- Ciasto po wyrobieniu jest lekko klejące
- Formujemy okrągłe placki które smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej pod przykryciem) z dwóch stron do uzyskania złotego koloru
- Moskole najlepiej powodować z zsiadłym mlekiem, śmietaną i szczypiorkiem
Smacznego!
#Mąż