Dzisiaj coś tradycyjnego, czyli przepis na kluski nadziewane kaszanką. Najlepiej smakują świeżo ugotowane i podawane ze śmietaną lub masełkiem.
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 150 gramów mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
- 350 gramów kaszanki
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
- Po ugotowaniu odcedzamy z wody, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia
- Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i dokładnie wyrabiamy ciasto
- Cebule kroimy w kostkę do uzyskania złocistego koloru, dodajemy kaszankę
- Całość smażymy kilka minut
- Z gotowego ciasta ręcznie formujemy placuszki, na środek wykładamy kaszankowy farsz, zlepiamy brzegi a następnie formujemy okrągłe kluseczki
- Tak przygotowane kluski gotujemy przez około 4-5 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz