maj 262021
LoadingDodaj do ulubionych

Dzisiaj coś tradycyjnego, czyli przepis na kluski nadziewane kaszanką. Najlepiej smakują świeżo ugotowane i podawane ze śmietaną lub masełkiem.

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • 350 gramów kaszanki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
  • Po ugotowaniu odcedzamy z wody, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia
  • Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i dokładnie wyrabiamy ciasto
  • Cebule kroimy w kostkę do uzyskania złocistego koloru, dodajemy kaszankę
  • Całość smażymy kilka minut
  • Z gotowego ciasta ręcznie formujemy placuszki, na środek wykładamy kaszankowy farsz, zlepiamy brzegi a następnie formujemy okrągłe kluseczki
  • Tak przygotowane kluski gotujemy przez około 4-5 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar