Paź 012019

Dziś przepis na risotto z pieczarkami i cukinią, czyli połączenie kuchni polsko-włoskiej. W zimowe dni jak dzisiejszy można wracać do wspomnień z leśnych wypadów i zamienić pieczarki na inne grzyby.

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

  • 300 gramów ryżu Arborio (do risotto)
  • 500 gramów pieczarek lub innych grzybów
  • 1.5 litra bulionu warzywnego
  • 1 duża cukinia
  • 100 mililitrów śmietanki 30%
  • Masło do smażenia
  • Pęczek zielonej pietruszki
  • Twardy długo dojrzewający ser do dekoracji (np. Grana Padano)
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Pieczarki i cukinie kroimy w kostkę
  • Grzyby podsmażamy na maśle do miękkości, przekładamy do miseczki
  • Cukinie smażymy na maśle do miękkości i przekładamy do klejonej miseczki
  • Na patelnie przekładamy pieczarki dodajemy łyżkę masła oraz ryż, smażymy minutę na niewielkim ogniu cały czas mieszając
  • Stopniowo dodajemy po chochli bulionu warzywnego, mieszamy i czekamy aż ryz wchłonie płyn, wtedy wlewamy kolejna porcję bulionu
  • Po około 20-25 minutach ryz powinien być miękki
  • Jaką ostatnie dodajemy usmażoną cukinie, śmietankę, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy do smaku
  • Gotowe dania dekorujemy kawałkami twardego długo dojrzewającego sera (np. Grana Padano)

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar