Zupa krem z zielonego groszku szturmem podbiła serca naszej rodziny. Podana z groszkiem ptysiowym smakuje wybornie. Polecam!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 3 osoby
Składniki:
- 450 gramów mrożonego groszku
- 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 100 mililitrów śmietanki 30%
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 paczki groszku ptysiowego
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Cebule oraz czosnek kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy masło i podsmażamy kilka minut
- Do garnka dolewamy wodę lub bulion warzywny i dodajemy groszek
- Gotujemy do miękkości przez około 10-15 minut
- Następnie całość blendujemy, dodajemy powoli śmietankę, a na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem
- Przed podaniem krem dekorujemy groszkiem ptysiowym
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz