Mar 172019

Dzisiaj pomysł na szybki obiad lub przekąskę, czyli pizza na cieście francuskim. Na wierzch pizzy możecie położyć swoje ulubione dodatki lub skorzystać z naszej propozycji.

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 1 duży blat

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 160 gramów boczku wędzonego
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Tarta mozzarella do posypania

Wykonanie:

  • Boczek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni
  • Następnie na tłuszczu który wytopił się z boczku podsmażamy pokrojone pieczarki oraz cebulę
  • Po podsmażeniu dodajemy pokrojonego pomidora oraz koncentrat pomidorowy, całość mieszamy, doprawiamy i jeszcze chwilę podpiekamy
  • Ciasto francuskie rozkładamy na blacie pokrytym papierem do pieczenia a następnie wykładamy na nie przygotowane dodatki
  • Przed pieczeniem wierzch posypujemy tartą mozzarellą
  • Tak przygotowaną pizze pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem


Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar