Dzisiaj pomysł na szybki obiad lub przekąskę, czyli pizza na cieście francuskim. Na wierzch pizzy możecie położyć swoje ulubione dodatki lub skorzystać z naszej propozycji.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 1 duży blat
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 160 gramów boczku wędzonego
- 6 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Tarta mozzarella do posypania
Wykonanie:
- Boczek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni
- Następnie na tłuszczu który wytopił się z boczku podsmażamy pokrojone pieczarki oraz cebulę
- Po podsmażeniu dodajemy pokrojonego pomidora oraz koncentrat pomidorowy, całość mieszamy, doprawiamy i jeszcze chwilę podpiekamy
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie pokrytym papierem do pieczenia a następnie wykładamy na nie przygotowane dodatki
- Przed pieczeniem wierzch posypujemy tartą mozzarellą
- Tak przygotowaną pizze pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem
Dodaj komentarz