Jednym z bardziej znanych i lubianych sosów jest grecki sos tzatziki. To idealny dodatek do dań mięsnych czy potraw z grilla, doskonale podkreśla smak i nada im głęboki charakter.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 2 ogórki zielone
- 150 gramów jogurtu greckiego
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula dymka razem ze szczypiorem
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczach, solimy, odstawiamy na 15 minut a następnie odsączamy nadmiar wody
- Do miseczki dodajemy śmietanę, jogurt grecki, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz szczypior, łyżkę posiekanego koperku
- Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem
- Tak przygotowany sos mieszamy z ogórkami przed podaniem
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz