Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowiliśmy odtworzyć ten przepis w naszej polskiej wersji. Zapraszamy do przygotowania wspaniałego i aromatycznego obiadu.
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 3-4 osoby
Składniki:
- Kluski na parze, około 10
- 50 gramów masła
- 600 gramów mięsa z szynki wieprzowej
- 1 cukinia
- 2 papryki
- 200ml wody
- Sól, 2 łyżeczki curry
- Woreczek kaszy bulgur
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa
- SOS: majonez, śmietana, czosnek granulowany
Wykonanie:
- Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawa do mięsa, wkładamy na godzinę do lodówki, następnie gotujemy pod przykryciem przez godzinę, po tym czasie mięso mielimy
- Kasze bulgur gotujemy wg zalec producenta z opakowania
- Cukinie i paprykę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnie i smażymy z dodatkiem 50g masła, podczas smażenia sukcesywnie dolewamy wody, smażymy do momentu gdy warzywa będą miękkie, pod koniec pieczenia dodajemy sól do smaku oraz 2 łyżeczki curry
- Zmielone mięso, kaszę bulgur, usmażone warzywa przekładamy do jednej misy i mieszamy
- Kluski na parze przygotowujemy wg zalec na opakowaniu
- Sos: w miseczce łączymy 3 łyżki śmietany i łyżkę majonezu z dodatkiem łyżeczki czosnku granulowanego
- Kluski przecinamy na 3/4, smarujemy 1 łyżką sosu, dodajemy farsz około 3-4 łyżki
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz