Cze 112020

Połączenie drożdżowych placuszków z wędzonym łososiem i kremowym serkiem to idealna przekąska na każde przyjęcie. Koniecznie wypróbujecie nasz niezawodny przepis na pyszne bliny.

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: około 30 sztuk

Składniki:

Ciasto:

  • 250 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 100 gramów mąki gryczanej (zmielona i przesiana kasza gryczana biała)
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 400 mililitrów mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 100 gramów wędzonego łososia
  • 150 gramów serka śmietankowego (np. Almette)

Wykonanie:

  • Drożdże zalewamy 150 mililitrami ciepłego mleka i mieszamy, następnie dodajemy cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej
  • Zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę (żółta dodamy w kolejnym etapie)
  • Zaczyn mieszamy z resztą składników na ciasto, następnie dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę
  • Bliny smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, przez kilka minut
  • Usmażone bliny smarujemy kremowym serkiem, na wierzchu układamy kawałki łososia wędzonego, całość dekorujemy natką pietruszki

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar