Takie bułeczki najczęściej kupujemy w dużych foliowych opakowaniach, jednak ich smak nigdy nie dorówna tym wykonanym w domu. Dlatego dzisiaj proponujemy przepis na delikatne domowe bułeczki mleczno-maślane. Nie zawierają one żadnych konserwantów, są łatwe w przygotowaniu i pięknie się prezentują. Bułeczki smakują pysznie zarówno same jak i z dodatkami.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 500 gramów mąki pszennej Szymanowskiej (typ 480)
- 200 ml wody
- Jedno jajko
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mleka w proszku
- 25 gramów świeżych drożdży
- Jedna łyżeczka soli
Wykonanie:
- Pokruszone drożdże mieszamy z wodą (200 ml) oraz łyżką cukru i odstawiamy aż zaczną się pienić
- Do dużej miski dodajemy: mąkę, jedno jajko, pokruszone masło, mleko w proszku, sól, dwie łyżki cukru oraz rozrobione drożdże
- Całość mieszamy a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto przez kilka minut
- Jeśli ciasto będzie za suche dodajemy niewielką ilość wody
- Wyrobione ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne
- Następnie ciasto przekładamy w ciepłe miejsce i pozwalamy mu wyrosnąć przez około 30 minut
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 50 gramów i formujemy z nich bułeczki które układamy na blacie pokrytym papierem
- Pomiędzy kolejnymi porcjami zostawiamy przerwę około 1 cm tak aby podczas pieczenia boki się połączyły i powstało jak najmniej skórki
- Przygotowanym porcją pozwalamy jeszcze wrosnąć przez około 30 minut
- Tuż przed pieczeniem smarujemy wierzch bułeczek roztopionym masłem
- Bułeczki pieczemy w piekarniku nastawionym na 200° bez termoobiegu przez około 15 minut
- Bułki wyciągamy gdy zaczną nabierać brązowego koloru
- Po wyjęciu z piekarnika bułki ponownie smarujemy roztopionym masłem
Smacznego!
#Mąż