sie 202023
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś proponujemy przepis na przepyszne mięciutkie drożdżówki z kruszonką i owocami. Do tego przepisu użyliśmy borówki, ale równie dobrze smakują z innymi owocami. Smacznego!

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 9 bułeczek

Składniki:

Ciasto:

  • 350 gramów mąki pszennej (450)
  • 130 gramów mleka
  • 3 żółtka
  • 1 paczka drożdży instant (7g)
  • 2 łyżki cukru
  • 50 gramów ciepłego masła
  • Około 200 gram borówek lub innych owoców

Kruszonka:

  • 60 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów cukru
  • 40 gramów masła

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne (około 10 minut na wolnych obrotach mieszadłem typu hak), można również ugniatać ciasto ręcznie
  • Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia
  • W między czasie składniki na kruszonkę mieszamy razem, wyrabiamy, sklejamy w kulkę i wkładamy do lodówki (1 godzina)
  • Wyrośnięte ciasto formujemy w rulon i kroimy na 9 równych części z których formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia tym razem na 15 minut
  • Kolejny krokiem będzie wykonanie zagłębień w każdej kuleczce, za pomocą szklanki (jak na zdjęciu)
  • Do dołków nakładamy borówki i posypujemy pokruszoną kruszonką
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniach przez około 16-18 minut (środkowy poziom bez termoobiegu)
  • Smacznego!
    #Żona



    Rating: 5.0/5. From 5 votes.
    Please wait...

Dodaj komentarz

avatar