![Loading Loading](https://smacznebodomowe.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/img/loading.gif)
Dziś proponujemy przepis na przepyszne mięciutkie drożdżówki z kruszonką i owocami. Do tego przepisu użyliśmy borówki, ale równie dobrze smakują z innymi owocami. Smacznego!
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 9 bułeczek
Składniki:
Ciasto:
- 350 gramów mąki pszennej (450)
- 130 gramów mleka
- 3 żółtka
- 1 paczka drożdży instant (7g)
- 2 łyżki cukru
- 50 gramów ciepłego masła
- Około 200 gram borówek lub innych owoców
Kruszonka:
- 60 gramów mąki pszennej
- 30 gramów cukru
- 40 gramów masła
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne (około 10 minut na wolnych obrotach mieszadłem typu hak), można również ugniatać ciasto ręcznie
- Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia
- W między czasie składniki na kruszonkę mieszamy razem, wyrabiamy, sklejamy w kulkę i wkładamy do lodówki (1 godzina)
- Wyrośnięte ciasto formujemy w rulon i kroimy na 9 równych części z których formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia tym razem na 15 minut
- Kolejny krokiem będzie wykonanie zagłębień w każdej kuleczce, za pomocą szklanki (jak na zdjęciu)
- Do dołków nakładamy borówki i posypujemy pokruszoną kruszonką
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniach przez około 16-18 minut (środkowy poziom bez termoobiegu)
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz