Przygotowanie pinsy zajmuje niewiele czasu a smakuje wybornie. Biały serowy sos idealnie komponuje się z mięsem i pieczarkami. Tak przygotowaną pinsę można śmiało podać na rodzinny obiad lub kolację. Smacznego!
Czas przygotowania: 1 godziny
Ilość porcji: 3-4 osoby
Składniki pinsa:
- 1 duża pinsa
- 400g miesa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej
- 350g pieczarek
- 150g tartego sera gouda lub mozzarella
Składniki sos:
- 200g mleka
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki masła
- 50g tartego sera grana padano lub parmezanu
- Pół łyżeczki suszonego czosnku granulowanego
- Pół łyżeczki suszonej papryki
- Pół łyżeczki suszonej bazyli
Wykonanie sos:
- Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąke i energicznie mieszamy, następnie porcjami wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos
- Sos zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser grana padano i mieszamy (jeśli sos wydaje się zbyt gesty można dolać trochę mleka)
Wykonanie pinsy:
- Mięso smażymy na patelni z dodatkiem oleju przez kilka minut, doprawiamy solą i przyprawą do mięsa
- Pieczarki kroimy w plastry, smażymy na patelni z dodatkiem łyżki masła i połową szklanki wody. Całość smażymy do momentu odparowania wody, doprawiamy solą
- Pinse smarujemy sosem, następnie nakładamy mięso oraz pieczarki, całość posypujemy startym serem gouda
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut (środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu)
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz