Sty 092021

Pulpety z mintaja w sosie pomidorowym to nasz dzisiejszy pomysł na smaczny obiad. Smacznego!

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 2-3 osoby

Składniki:

Pulpety:

  • 500 gramów fileta z mintaja
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierowania

Sos:

  • 200 gramów przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • Olej do smażenia – 3 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Pulpety:

  • Filet z mintaja oraz cebule mielimy w blenderze
  • Kajzerkę namaczamy w wodzie przez kilka minut, a następnie odsączamy i dodajemy do zmielonej ryby
  • Tak przygotowaną masę doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Formujemy kulki, które następnie smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron

Sos:

  • Cebule kroimy w kostkę, następnie smażymy na oleju do uzyskania złocistego koloru
  • Dodajemy koncentrat, pomidory w puszcze i gotujemy przez kilka minut
  • Ugotowany sos blendujemy na gładko i doprawiamy
  • Upieczone pulpety studzimy, wkładamy do garnka z sosem i pozostawiamy na 20 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar