Paluchy z ciasta francuskiego z serem i salami to doskonała przekąska, którą wszyscy pokochają. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do wina.
Smacznego!
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 6-8 paluchów
Składniki:
- 300 gramów ciasta francuskiego
- 200 gramów przecieru pomidorowego
- 100 gramów salami
- 100 gramów sera żółtego
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki cukru
- Sól, pieprz, suszona bazylia i suszona ostra papryka
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do uzyskania złotego koloru
- Do cebuli dodajemy koncentrat, cukier praz przyprawy do smaku, całość gotujemy 2-3 minuty
- Na połowę ciasta francuskiego nakładamy sos (wedle uznania, a pozostałą cześć zostawiamy jako dodatek do gotowych paluchów)
- Następnie nakładamy ser, salami i przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego
- Tak złożone ciasto kroimy na około 2-3 cm paski, które skręcamy w świderki
- Paluch pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz