sty 172021
LoadingDodaj do ulubionych

Paluchy z ciasta francuskiego z serem i salami to doskonała przekąska, którą wszyscy pokochają. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do wina.
Smacznego!

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 6-8 paluchów

Składniki:

  • 300 gramów ciasta francuskiego
  • 200 gramów przecieru pomidorowego
  • 100 gramów salami
  • 100 gramów sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Sól, pieprz, suszona bazylia i suszona ostra papryka

Wykonanie:

  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do uzyskania złotego koloru
  • Do cebuli dodajemy koncentrat, cukier praz przyprawy do smaku, całość gotujemy 2-3 minuty
  • Na połowę ciasta francuskiego nakładamy sos (wedle uznania, a pozostałą cześć zostawiamy jako dodatek do gotowych paluchów)
  • Następnie nakładamy ser, salami i przykrywamy drugą połową ciasta francuskiego
  • Tak złożone ciasto kroimy na około 2-3 cm paski, które skręcamy w świderki
  • Paluch pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 7 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar