Placki ziemniaczane z piekarnika przygotowuje się bardzo podobnie jak ich oryginalną wersję. Po upieczeniu w piekarniku są chrupkie i aromatyczne.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 2-3 osoby
Składniki:
- 800 gramów obranych ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki suszonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
Wykonanie:
- Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na 10-15 minut, po tym czasie odsączamy nadmiar wody na sicie
- Dodajemy mąkę, jajko oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia posmarowanym niewielką ilością oleju
- Na blachę wykładamy masę ziemniaczaną, którą formujemy na kształt placków
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po tym czasie obracamy placki na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 15 minut (środkowy poziom piekarnika)
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz