lut 132021
LoadingDodaj do ulubionych

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z mięsem mielonym to świetny przepis na smaczny i sycący obiad.

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 3-4 osoby (na naczynie 25×35)

Składniki:

Zapiekanka:

  • 650 gramów dyni (po obraniu, najlepsza Hokkaido)
  • 800 gramów ziemniaków (po obraniu)
  • 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • 1 cebula
  • Ser żółty
  • Przyprawy np.: czosnek, oregano, bazylia, suszone pomidory, suszona papryka

Sos beszamelowy:

  • 500 mililitrów mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko
  • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową

Zapiekanka:

  • Ziemniaki oraz dynię obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy)
  • Pokrojona dynię oraz ziemniaki umieszczamy w osobnych misach, do każdej dodajemy dwie łyżki oleju oraz sól, mieszamy
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę
  • Mięso mielone podsmażamy razem z cebulką przez kilka minut, doprawiamy ulubionymi przyprawami
  • Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków następnie połowę dyni, mięso mielone z cebulką i polewamy połową sosu beszamelowego
  • Następnie nakładamy pozostałą ilość ziemniaków i dyni, z wierzchu układamy plasterki sera żółtego
  • Tak przegotowaną zapiekankę polewamy pozostałą częścią sosu beszamelowego
  • Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar