Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z mięsem mielonym to świetny przepis na smaczny i sycący obiad.
Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 3-4 osoby (na naczynie 25×35)
Składniki:
Zapiekanka:
- 650 gramów dyni (po obraniu, najlepsza Hokkaido)
- 800 gramów ziemniaków (po obraniu)
- 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub szynka)
- 1 cebula
- Ser żółty
- Przyprawy np.: czosnek, oregano, bazylia, suszone pomidory, suszona papryka
Sos beszamelowy:
- 500 mililitrów mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Sos beszamelowy:
- 4 łyżki masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko
- Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową
Zapiekanka:
- Ziemniaki oraz dynię obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy)
- Pokrojona dynię oraz ziemniaki umieszczamy w osobnych misach, do każdej dodajemy dwie łyżki oleju oraz sól, mieszamy
- Cebulę kroimy w drobną kostkę
- Mięso mielone podsmażamy razem z cebulką przez kilka minut, doprawiamy ulubionymi przyprawami
- Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków następnie połowę dyni, mięso mielone z cebulką i polewamy połową sosu beszamelowego
- Następnie nakładamy pozostałą ilość ziemniaków i dyni, z wierzchu układamy plasterki sera żółtego
- Tak przegotowaną zapiekankę polewamy pozostałą częścią sosu beszamelowego
- Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz