maj 262020
LoadingDodaj do ulubionych

Wspaniałą kompozycja ryżu jaśminowego oraz łososia uwiedzie Cię niesamowitym smakiem i aromatem. Całość dania dopełnia cebulka i ser feta, oblana kremowym sosem z dodatkiem migdałów.

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby, 1 forma 30×20

Składniki:

  • 300 gramów Bio ryż jaśminowy (Polskie Młyny)
  • 350 gramów łososia
  • 1 cebula
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 3 łyżki śmietany
  • 30 gramów płatków migdałowych
  • 1 jajko

Wykonanie:

  • Cebule kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor
  • Ser feta kroimy w kostkę
  • Łososia kroimy w kostkę, solimy i skrapiamy sokiem z cytryny
  • Ryż jaśminowy gotujemy do miękkości
  • Śmietanę mieszamy z jakiem, do całości dodajemy płatki migdałowe
  • Do naczynia żaroodpornego dodajemy ugotowany ryż, cebulkę oraz ser feta wszystko razem mieszamy, na wierzchu układamy kawałki łososia, całość zalewamy sosem i przykrywamy plasterkami żółtego sera
  • Zapiekamy przez 40 min w temperaturze 180 stopni

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 6 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar