Dziś przepis na wytrawna tartę z warzywami, boczkiem i serem gorgonzola! Ten przysmak powinni spróbować wszyscy smakosze wytrawnych tart.
Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
Ciasto:
- 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 2 żółtka
- 1,5 łyżki śmietany 12%
- 100 gramów masła
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 250 gramów wędzonego boczku wieprzowego
- 450 gramów mrożonych brokułów
- 1 duża cebula
- 1 duży por
- 1/2 czerwonej papryki
- 60 gramów sera gorgonzola cremoso (Galbani)
- Kilka plasterków sera żółtego
- 2 łyżki śmietany 12%
Wykonanie:
- Mąkę, sól oraz pokrojone masło przekładamy do misy
- Całość wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie a po kilku minutach dodajemy żółtko i śmietanę
- Ciasto wyrabiamy jeszcze przez kilka minut, przekładamy na stolnice i formuje kule ciasta, którą przekładamy do lodówki na 1 godzinę
- W między czasie przygotowujemy farsz:
- Brokuły gotujemy do miękkości, odcedzamy z wody i obcinamy ogonki, dodajemy do dużej misy
- Cebule i pora kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na maśle przez kilka minut, następnie dodajemy ser gorgonzola oraz dwie łyżki śmietany całość mieszamy i przelewam do misy z brokułami
- Następnie podsmażamy boczek pokrojony w drobna kostkę, odcedzamy nadmiar tłuszczu a boczek dodajmy do pozostałych składników
- Paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, gotową zostawiamy do posypania tarty
- Wszystkie składniki w misie dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
- Ciasto wyjmujemy w lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na formę a następnie nakłuwamy widelcem
- Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub grochem
- Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st (konwencjonalne, środkowy ruszt) razem z obciążeniem a później 5 minut bez obciążenia
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakładamy farsz, czerwoną paprykę i kawałki żółtego sera na wierzchu
- Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz