Sie 242019

Uwielbiam krokiety ale przygotowuję je nie tylko w tradycyjnej wersji. Dlatego dziś ma dla was przepis na wersję z kurczakiem i szpinakiem oraz dużą ilością sera mozzarella.

Czas przygotowania: 2 godziny
Porcja na: 4 osoby

Składniki:

Naleśniki:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 500 mililitrów mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 500 gramów mrożonego szpinaku
  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 150 gramów tartego sera mozzarella
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Sól i pieprz do smaku

Panierka:

  • Bułka tarta
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

  • W misce mieszamy składniki na naleśniki: mąkę, mleko, jajko i sól, całość miksujemy przez kilka minut
  • Smażymy cienkie naleśniki na patelni z niewielką ilością oleju
  • Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przeprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy do uzyskania złotego koloru
  • Szpinak przekładamy do garnka, zalewamy niewielka ilością wody, solimy i gotujemy przez kilka minut, nadmiar wody odsączamy na sitku
  • Szpinak łączymy z podsmażonym kurczakiem, dodajemy: ser mozzarella, śmietanę, bułkę tartą, całość mieszamy i doprawiamy
  • Na każdy naleśnik nakładamy dwie-trzy łyżki farszu, boki naleśnika składamy do środka i zwijamy krokiety
  • Krokiety panierujemy w rozmąconym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar