Dziś przepis na Apple Pie, czyli amerykańskie ciasto owocowe którego podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka. Jest to prawdziwy jabłkowy raj, najsmaczniejszy jaki jadłem!
Czas przygotowania: 1-2 godziny
Porcja na: 8 osoby
Składniki:
Ciasto:
- 300 gramów mąki pszennej (typ 550)
- 200 gramów masła
- 80 mililitrów zimnej wody
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko do smarowania
Nadzienie:
- 1 kilogram jabłek (4 duże jabłka)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sok z połowy cytryny
Wykonanie:
- Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
- Ciasto rozpoczynamy od zmieszania: mąki, pokrojonego drobno zimnej kostki masła, cukru oraz soli
- Po chwili wyrabiania dolewamy zimnej wody, wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
- Kiedy ciasto będzie już zimne i sztywne wałkujemy je ostrożnie na ciemni placek który nakładamy na naszą formę
- Następnie spód formy nakłuwamy widelcem, nakładamy nadzienie i dekorujemy cienkimi paskami pozostałego ciasta
- Przed samy pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem aby nabrało połysku
- Szarlotkę pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 minut a następnie w obniżonej temperaturze do 180 stopnie przez około 50 minut
- Jako dodatek do ciasta można podać lody lub bitą śmietanę
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz