Sie 192019

Apple pie – amerykańska szarlotka

Dziś przepis na Apple Pie, czyli amerykańskie ciasto owocowe którego podstawowym składnikiem nadzienia są jabłka. Jest to prawdziwy jabłkowy raj, najsmaczniejszy jaki jadłem!

Czas przygotowania: 1-2 godziny
Porcja na: 8 osoby

Składniki:

Ciasto:

  • 300 gramów mąki pszennej (typ 550)
  • 200 gramów masła
  • 80 mililitrów zimnej wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko do smarowania

Nadzienie:

  • 1 kilogram jabłek (4 duże jabłka)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sok z połowy cytryny

Wykonanie:

  • Jabłka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
  • Ciasto rozpoczynamy od zmieszania: mąki, pokrojonego drobno zimnej kostki masła, cukru oraz soli
  • Po chwili wyrabiania dolewamy zimnej wody, wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
  • Kiedy ciasto będzie już zimne i sztywne wałkujemy je ostrożnie na ciemni placek który nakładamy na naszą formę
  • Następnie spód formy nakłuwamy widelcem, nakładamy nadzienie i dekorujemy cienkimi paskami pozostałego ciasta
  • Przed samy pieczeniem ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem aby nabrało połysku
  • Szarlotkę pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15 minut a następnie w obniżonej temperaturze do 180 stopnie przez około 50 minut
  • Jako dodatek do ciasta można podać lody lub bitą śmietanę

Smacznego!
#Mąż



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar