Chrupiąca tortilla z indykiem, warzywami i mozzarellą. Doskonale sprawdza się na kolację, obiad lub imprezę 🙂
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 4 osoby
Składniki:
Sos:
- 1 mała czerwona cebula
- 1 duży kiszony ogórek
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Sól i pieprz do smaku
Tortille:
- 450 gramów brokułów
- 450 gramów fasolki szparagowej
- 2 kopiate łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 500 gramów mięsa mielonego z indyka
- 30 gramów orzeszków nerkowca
- 1 jajko
- 5 placków tortilli
- Ser mozzarella do posypania
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Sos:
- Ogórka i cebula kroimy w drobna kostkę
- Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy że sobą
Tortilla:
- Fasolkę szparagowa i brokuła gotujemy do miękkości a następnie odcedzamy z wody
- Dodajemy dwie kopiate łyżki masła, dwie łyżki bułki tartej i całość dokładnie mieszamy
- Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko oraz posiekane orzechy nerkowca, wyrabiamy masę i formujemy podłużne kotleciki
- Które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez kilka minut
- Na placach tortilli układamy z brzegu mieszankę brokuła i fasolki szparagowej oraz dwa kotleciki mięsne
- Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i zawijamy
- Tortille przekładamy do żaroodpornego naczynia posypujemy serem mozzarella i zapiekamy w temperaturze 200 stopni do momentu stopnienia sera
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz