
Dziś chcemy podzielić się przepisem na złociste placki ziemniaczane z sosem serowo-pieczarkowym.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja dla: 4 osób
Składniki:
1. Sos:
- Pieczarki 400 gr
- Ser camembert 120 gr
- Ser topiony kremowy 100 gr
- 1/2 szklanki mleka
- Dwie łyżki śmietany 12 procent
- Pięć łyżek oleju
- Sól i pieprz
2. Placki:
- Dwa kilogramy ziemniaków
- Dwa jajka
- Dwie łyżki mąki pszennej (650)
- Sól
Wykonanie:
3. Sos:
- Ser camembert oraz ser topiony kroimy na kawałki i wkładamy do garnka
- Dodajemy pół szklanki mleka oraz dwie łyżki śmietany
- Całość gotujemy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia serów ciągle mieszając
- Pieczarki kroimy w drobna kostkę, zalewamy czterema łyżkami wody i pięcioma łyżkami oleju a następnie gotujemy 5-10 minut
- Rozpuszczony ser dodajemy do pieczarek i całość gotujemy około 5 minut ciągle mieszając
- Dodajemy sól i pieprz do smaku
4. Placki:
- Umyte i obrane ziemniaki miksujemy lub ucieramy na gładką masę, możemy sobie pomóc najpierw krojąc ziemniaki w kostkę
- Następnie odciskamy nadmiar wody np. przez gazę
- Do masy ziemniaczanej dodajemy dwa jajka, dwie łyżki mąki oraz sól
- Całość mieszamy
- Placki smażymy na patelni na średnim palniku na złoty kolor, najlepiej użyć dwóch patelni
- Gotowe placki kładziemy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu
Placki układamy na talerzu i polewamy sosem serowo-pieczarkowym.
#Maż
Dodaj komentarz