Wrz 072020

Dziś zachęcamy Was do wypróbowania przepisu na pyszne cynamonowe bułeczki. Proste do przygotowania, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Idealne na podwieczorek, do kawy jak i na drugie śniadanie.

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 15-20 bułeczek

Składniki:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 250 mililitrów mleka
  • 60 gramów cukru
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 70 gramów masła
  • Szczypta soli
  • 1 jajko i 2 łyżki mleka do smarowania

Nadzienie:

  • 15 gramów cynamonu
  • 50 gramów masła
  • 80 gramów cukru

Sos serowy:

  • 80 gramów serka kremowego
  • 70 gramów cukru pudru
  • 20 gramów masła

Lukier:

  • 1,5 łyżki wody
  • 60 gramów cukru pudru

Wykonanie:

Ciasto:

  • Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier oraz 3 łyżki mąki
  • Zaczyn mieszamy i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia
  • Pozostałą mąkę wsypujemy do misy, następnie dodajemy jajko, sól, miękkie masło oraz zaczyn, całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego aż ciasto będzie miękkie i sprężyste (około 10 minut)
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny

Nadzienie:

  • Masło roztapiamy, a cukier mieszamy z cynamonem

Sos serowy:

  • Wszystkie składniki mieszamy razem a następnie ubijamy mikserem

Lukier:

  • Cukier puder rozcieramy z wodą

Składanie:

  • Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy, smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem
  • Ciasto zwijamy w roladę i kroimy na mniejsze części
  • Bułeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia
  • Jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut
  • Połowę lekko ciepłych bułeczek polewamy lukrem, a druga część sosem serowym

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Komentowane watki
0 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
1 Autorzy komentarzy
Arek Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
Arek
Gość
Arek
Będąc w Szwecji nauczyłem się dodawać do nadzienia marcepanu. Dzięki temu nadzienie jest bardziej wilgotne i zachowuje swoją konsystencję (samo masło potrafi wypłynąć). Dodatkowo Szwedzi do ciasta dodają grubo mielony kardamon, nadając mu specyficzny posmak.