Wrz 172020

Placki z gotowanych ziemniaków to świetny pomysł na pyszny obiad. Są proste do przygotowania, niedrogie i zaspokoją każde podniebienie.

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki masła
  • Mąka pszenna do obtaczania
  • Sól do smaku

Wykonanie:

  • Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
  • Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i również gotujemy do miękkości
  • Ugotowanego kalafiora oraz ziemniaki odcedzamy z wody
  • Różyczki kalafiora przekładamy do praski i odsączamy na początku nadmiar wody, a następnie przeciskamy
  • Ziemniaki przeciskamy przez praskę
  • Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni
  • Ziemniaki i kalafiora odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cebulę, masło oraz sól do smaku, całość zagniatamy
  • Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w mące pszennej i delikatnie spłaszczamy
  • Placki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, kilka minut z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar