Placki z gotowanych ziemniaków to świetny pomysł na pyszny obiad. Są proste do przygotowania, niedrogie i zaspokoją każde podniebienie.
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 150 gramów mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- 1 kalafior
- 2 łyżki masła
- Mąka pszenna do obtaczania
- Sól do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
- Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i również gotujemy do miękkości
- Ugotowanego kalafiora oraz ziemniaki odcedzamy z wody
- Różyczki kalafiora przekładamy do praski i odsączamy na początku nadmiar wody, a następnie przeciskamy
- Ziemniaki przeciskamy przez praskę
- Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni
- Ziemniaki i kalafiora odstawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, cebulę, masło oraz sól do smaku, całość zagniatamy
- Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w mące pszennej i delikatnie spłaszczamy
- Placki smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, kilka minut z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz