Dzisiaj przepis na placki z jabłkami czyli racuchy, z ciasta bez dodatku drożdży. Szybkie do zrobienia i tak samo szybko znikają z talerza. Jako dodatek proponujemy sos malinowy.
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 3-4 osoby – około 16 placków
Składniki:
Racuchy:
- 2 jajka
- 250 gramów ciepłego mleka
- 250 gramów mąki pszennej
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej + pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru lub syropu daktylowego
- 3 duże jabłka
Sos:
- 100-200 grama mrożonych maliny
- Łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Racuchy:
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Do miski dodajemy jaka oraz mleko, miksujemy
- Następnie dodajemy: mąkę, proszek, sodę oczyszczoną, syrop lub cukier, miksujemy
- Na koniec dodajemy starte jabłka i mieszamy
- Placki smażmy na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru
Sos:
- Mrożone maliny dodajemy do garnka i podgrzewamy kilka minut
- Dosypujemy łyżkę cukru pudru i gotujemy klika minut
Gotowe placki polewamy sosem malinowym lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz