Przepis na domowe kajzerki – pyszne chrupiące bułeczki, łatwe w przygotowaniu 🙂 Smacznego!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-3 osoby, 6-8 kajzerek
Składniki:
- 450 gramów mąki pszennej(typ 450)
- 200 mililitrów letniej wody
- 20 gramów świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
- Do letniej wody dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut
- Pozostałe składniki oraz zaczyn drożdżowy przekładamy do misy i wyrabiamy około 7 minut, następnie odstawiamy na 10 minut i ponownie wyrabiamy 7 minut
- Ciasto przekładamy do misy wysmarowanej olejem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułeczki, które następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 45 minut
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzanie góra i dół) przez 25 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz