Maj 142020

Przepis na domowe kajzerki – pyszne chrupiące bułeczki, łatwe w przygotowaniu 🙂 Smacznego!

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2-3 osoby, 6-8 kajzerek

Składniki:

  • 450 gramów mąki pszennej(typ 450)
  • 200 mililitrów letniej wody
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

  • Do letniej wody dodajemy drożdże oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut
  • Pozostałe składniki oraz zaczyn drożdżowy przekładamy do misy i wyrabiamy około 7 minut, następnie odstawiamy na 10 minut i ponownie wyrabiamy 7 minut
  • Ciasto przekładamy do misy wysmarowanej olejem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułeczki, które następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 45 minut
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzanie góra i dół) przez 25 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar